Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη), διοργάνωσε Ημερίδα με τίτλο «Από την Τοπική στην Παγκόσμια Προστασία: Ένταξη Συμπλεγμάτων Κοινοτήτων στα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιούς, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή. Οι παρευρισκόμενοι και οι παρευρισκόμενες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ομιλίες από εκλεκτές εισηγήτριες και εκλεκτούς εισηγητές. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στα σημεία αναφοράς της Κοινότητας Σαλαμιούς.
Διαβάστε Περισσότερα
Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Λειτουργοί του ΚΠΕ Αθαλάσσας, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Περιστερώνας.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Actionbound και των κινητών τους τηλεφώνων, γονείς και παιδιά, συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό κυνήγι εξερεύνησης, στην αυλή του σχολείου τους, που τους οδήγησε σε ένα μονοπάτι ανακάλυψης της σημαντικότητας του νερού για τη ζωή στον πλανήτη μας και εντοπισμού τρόπων εξοικονόμησης του πολύτιμου αυτού αγαθού.
Διαβάστε Περισσότερα
Η παραλία «Άμμος του Καμπούρη» θεωρείται κι επίσημα πλέον, η πρώτη «παραλία χωρίς πλαστικά» στην Αγία Νάπα.
Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χωρίς Πλαστικά, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, τελέστηκαν, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, τα εγκαίνια της πρώτης «Παραλίας Χωρίς Πλαστικά» στον Δήμο Αγίας Νάπας από τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου.
Μέσω του Προγράμματος Keep Our Sand & Sea Plastic Free και έπειτα από πρωτοβουλία του TUI Care Foundation και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, οι λουόμενοι, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν την παραλία και τη θάλασσα της περιοχής χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη χρήση πλαστικού.
Διαβάστε Περισσότερα
Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Έργου Darwin Plus: DPLUS141 «Αποκατάσταση Οικοτόπων & Αειφόρος Χρήση στις περιοχές Ακρωτηρίου και Κάβο Πύλα», πραγματοποιήθηκε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Ακρωτηρίου.
Μετά την περσινή επιτυχία της εκδήλωσης δόθηκε και πάλι η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, διαφόρων ηλικιών, να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου και να μάθουν περισσότερα για την πλούσια φυσική και πολιτιστική αξία της Χερσονήσου Ακρωτηρίου και να εξερευνήσουν από κοντά την ομορφιά της περιοχής.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ), του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό CARDET, διοργάνωσαν, στις 25 και 26 Απριλίου 2024, ομάδες εστίασης με εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, εκπαιδευτές μη τυπικής εκπαίδευσης και εκπροσώπους από φορείς νεολαίας και συνδέσμων γονέων.
Οι ομάδες εστίασης οργανώθηκαν και συναντήθηκαν στο πλαίσιο συμμετοχής της Μονάδας ΕΠΑΑ και του οργανισμού CARDET στο ευρωπαϊκό έργο «Εφαρμογή μιας πολυμερούς και ολόπλευρης θεσμικής προσέγγισης στην εκπαίδευση για την αειφορία: AELIA» στο οποίο συμμετέχουν εννέα οργανισμοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΕΠΑΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεπής στον στόχο της για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, συμμετείχε, την Κυριακή 21 Απριλίου, για 2η συνεχή χρονιά, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργείου Τουρισμού, στην 25η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus 2024, στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΑΝ συμμετείχε στην 3η εκπαιδευτική συνάντηση Peer Learning Activity του ευρωπαϊκού έργου «Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project» (ESMTT).
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το διήμερο 8-9 Απριλίου 2024 και διοργανώθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European Federation of Education Employers (EFEE) ο οποίος είναι και ο συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιουμπλιάνας Gimnazija Bezigrad.
Τριάντα συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από περισσότερες από οκτώ χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν πολιτικές, πρακτικές, μεθόδους, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις, ανησυχίες και προτάσεις σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών εξαιτίας της διττής (ψηφιακής και πράσινης) μετάβασης.
Διαβάστε Περισσότερα
Στο πλαίσιο των δράσεων για την «Ώρα της Γης» πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κοινότητας Ακρωτηρίου, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, εκδήλωση σχετικά με τα νυχτόβια ζώα της Κύπρου.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία με μερικά από τα νυχτόβια ζώα της Κύπρου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους καθώς επίσης και η κατανόηση των πλεονεκτημάτων της «ζωής στο σκοτάδι». Ταυτόχρονα, όσες και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να συντονιστούν μαζί με την παγκόσμια κοινότητα και να γιορτάσουν την εκστρατεία της WWF (World Wide Fund for Nature) για την «Ώρα της Γης».
Διαβάστε Περισσότερα
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024, ενέταξε στα περιβαλλοντικά του προγράμματα, ως δραστηριότητα, την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για την «Ώρα της Γης» στο πλαίσιο της παγκόσμιας εθελοντικής εκστρατείας «Ώρα της Γης» που έχει στόχο να ενώσει τους ανθρώπους για την προστασία του πλανήτη.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μέσα από βιωματικού τύπου δραστηριότητες, έγινε διασύνδεση με τις κύριες επιδιώξεις της εκδήλωσης όπως η κινητοποίηση και η συλλογική προσπάθεια στοχεύοντας και στη δημιουργία ενός ομαδικού πανό από μαθητικές ομάδες σχολείων της Προσχολικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.
Διαβάστε Περισσότερα
Στο πλαίσιο υλοποίησης της Αειφόρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’ (Κ.Α), διοργάνωσε περιβαλλοντική ημερίδα τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, Λειτουργοί της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια με τα παιδιά ως ακολούθως:
Η Α’ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Είναι μόνο ένα σκουπίδι». Με αφόρμηση το παραμύθι της Tracey Corderoy, τα παιδιά προβληματίστηκαν για τον ατομικό τους ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν, αλλά και για τις επιπτώσεις της απόρριψης ή της λανθασμένης διαχείρισης σκουπιδιών στη ζωή τους: στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά τους. Επεξεργάστηκαν απόβλητα τροφίμων και συσκευασίες και προβληματίστηκαν σ’ ότι αφορά τρόπους με τους οποίους θα απέφευγαν εντελώς ή θα μείωναν τη δημιουργία τους μέσω αλλαγών σε καθημερινές συνήθειες αλλά και σε κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τα προϊόντα που ψωνίζουν. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων (π.χ. επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, upcycling, ανακύκλωση).
Οι Β’ και Γ’ τάξεις έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης». Οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να εντοπίσουν στην τάξη τους και να ονομάσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια διάφορων εικόνων, τα διαχώρισαν σε πλαστικά μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων. Μέσα από σύντομη συζήτηση, προβληματίστηκαν σχετικά με τις καθημερινές καταναλωτικές τους επιλογές σχετικά με τα πλαστικά αντικείμενα και με την κατάληξη των πλαστικών αυτών μετά από τη χρήση τους. Παρουσιάστηκε βίντεο με την ιστορία των πλαστικών παιχνιδιών (παπάκια) που ταξιδεύουν 20 χρόνια στους ωκεανούς καθώς και εικόνες με ζώα που εγκλωβίστηκαν σε πλαστικά απορρίμματα και ακολούθησε συζήτηση.
Διαβάστε Περισσότερα
Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βιωματικές δραστηριότητες στο Λιβάδι Ακρωτηρίου με θέμα «Το Λιβάδι Ακρωτηρίου μέσα από την Επιστήμη των Πολιτών». Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών. Σκοπός ήταν η γνωριμία και κατανόηση της σημαντικότητας της προστατευόμενης περιοχής του Λιβαδιού Ακρωτηρίου μέσα από τη μελέτη της βιοποικιλότητας της περιοχής αυτής και καταγραφής – αναγνώρισης φυτών και εντόμων μέσω της εφαρμογής iNaturalist συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην Επιστήμη των Πολιτών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΜΚΟ «Ενάλια Φύσις», το Birdlife Cyprus και το ΤΕΠΑΚ.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη συμμετείχε στην τρίτη διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού έργου AELIA («Applying a multi-stakeholder and whole-institutional approach to education for sustainability») που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2024 στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του έργου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εταίροι, συζήτησαν για την πρόοδο του έργου και των αναμενόμενων αποτελεσμάτων του κι έλαβαν από κοινού αποφάσεις σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις δράσεις του έργου. Στους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν τα ακόλουθα:
- Οδηγός για Σχέδια Βιωσιμότητας για Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς
- Συναντήσεις παροχής ανατροφοδότησης για τον σχεδιασμό πλαισίου ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων για τους/τις εκπαιδευτικούς στον τομέα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη
- Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα βιωσιμότητας για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς (MOOC)
Διαβάστε Περισσότερα
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 11-12 Δεκεμβρίου 2023, η πρώτη συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος PARCEE κατά την οποία τέθηκαν τα θεμέλια για τις δραστηριότητες του έργου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Το PARCCE είναι ένα πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 του οποίου ηγείται το MIO-ECSDE/MEdIES σε συνεργασία με εταίρους όπως η Μονάδα για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, το CPIE Bastia - U Marinu, το Festambiente Legambiente, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το EDIVEA Elearning Lab, καθώς και σχολεία από την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω ποιοτικής, συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο, την πιο ευάλωτη περιοχή της ΕΕ σε αυτήν την κρίση.
Συγκεκριμένα, το έργο επιδιώκει:
- να δημιουργήσει κρίσιμη μάζα εκπαιδευτικών, ικανών να μεταδίδουν τις θεμελιώδεις αρχές της εκπαίδευσης για την κλιματική αλλαγή μέσω της ΕΑΑ με την ενσωμάτωση επαυξημένης πραγματικότητας και άλλων εργαλείων,
- να βοηθήσει τους/τις μαθητές/μαθήτριες να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, εξοπλίζοντάς τους με τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις αξίες και τις στάσεις που χρειάζονται για να δράσουν ως παράγοντες αλλαγής και
- να επηρεάσει περαιτέρω τις οικογένειές τους και την ευρύτερη σχολική κοινότητα ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό που είναι ήδη μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.
Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στις 21-24 Νοεμβρίου 2023, η δεύτερη δια ζώσης συνάντηση για τo ευρωπαϊκό έργο “SUSEDI - Route to Transformation of Educational Institutions through a Whole Institution Approach to Sustainability”.
Σκοπός του SUSEDI είναι η ολιστική μετατροπή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσω της μεθόδου Whole Institution Approach (WIA), σε βιώσιμους οργανισμούς, στο πλαίσιο του κοινωνικού και παιδαγωγικού τους ρόλου, καθώς και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ως οργανισμοί-πρότυπα.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ), του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), σε συνεργασία με τον ερευνητικό οργανισμό CARDET, διοργάνωσαν, στις 13 και 17 Νοεμβρίου 2023, ομάδες διαβούλευσης φορέων χάραξης πολιτικής και κοινωνικών φορέων στην προσπάθεια εφαρμογής μιας πολυμερούς και ολιστικής προσέγγισης στην εκπαίδευση για την αειφορία. Οι ομάδες διαβούλευσης οργανώθηκαν και συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής της Μονάδας ΕΠΑΑ και του οργανισμού CARDET στο ευρωπαϊκό έργο «Εφαρμογή μιας πολυμερούς και ολόπλευρης θεσμικής προσέγγισης στην εκπαίδευση για την αειφορία: AELIA» στο οποίο συμμετέχουν εννέα οργανισμοί από πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη νέων μορφών διδασκαλίας για την αειφορία αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία και καινοτόμες πρακτικές μάθησης οι οποίες θα εφαρμοστούν στη συνέχεια πιλοτικά στις πέντε χώρες μέλη της κοινοπραξίας με την προοπτική της ευρύτερης υιοθέτησης τους. Απώτερος σκοπός είναι η υποστήριξη της συστηματικής ανάπτυξης σχεδίων για την αειφορία (sustainability plans) και αειφόρων περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών πολιτικών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς τυπικής και μη-τυπικής εκπαίδευσης, ώστε να ενσωματωθεί η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ) και να εφαρμοστεί η ολιστική θεσμική προσέγγιση (whole institution approach) στο σύνολο των εκπαιδευτικών βαθμίδων και εκπαιδευτικών φορέων.
Διαβάστε Περισσότερα
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 επίσκεψη της πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της κοινότητας Ακρωτηρίου. Την πρώτη Κυρία συνόδευαν κατά την επίσκεψή της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου και η Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρο κ. Ειρήνη Πική. Στη συνάντηση με τις και τους Λειτουργούς του Κέντρου παρευρέθηκαν επίσης ο κοινοτάρχης κοινότητας Ακρωτηρίου κ. Γιώργος Στυλιανού και η Chief Officer των Βρετανικών Βάσεων κ. Clare Simpson.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του ΚΠΕ Ακρωτηρίου και να ενημερωθούν για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις άλλες δράσεις του ΚΠΕ Ακρωτηρίου από την Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ανώτερη Λειτουργό Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου.
Διαβάστε Περισσότερα
H ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας υποδέχτηκε, στις 21 Οκτωβρίου 2023, παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών και τους γονείς τους στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση». Οι οικογένειες πέρασαν από πέντε σταθμούς και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνων καταναλωτών, η συμπεριφορά των οποίων, θα διέπεται από τις ηθικές αξίες και την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αναλυτικότερα:
Στο σταθμό 1, με θέμα «Μην πετάς τις λεμονόκουπες!!», παιδιά και γονείς, είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες δημιουργίας χρηστικών προϊόντων από λεμονόκουπες και φλούδες εσπεριδοειδών. Μύρισαν και γεύτηκαν γλυκά και μαρμελάδες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αρωματικά χώρου, απολυμαντικού επιφανειών και lemon zest με τη χρήση απλού βραστήρα νερού. Στο σταθμό 2, με θέμα «Χρώματα και αρώματα», τα παιδιά, ζωγράφισαν με λαδοπαστέλ σε λευκά βαμβακερά υφάσματα και με την χρήση φυσικών χρωμάτων που κατασκευάστηκαν από υπολείμματα φρούτων και ωμών λαχανικών έδωσαν χρώμα στο ύφασμα τους.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό και συντονιστή του έργου ESMTT, European Federation of Education Employers (EFEE), διοργάνωσε στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2023 τη 2η εκπαιδευτική συνάντηση Peer Learning Activity του ευρωπαϊκού έργου «Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project» (ESMTT).
Διαβάστε Περισσότερα
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2023 – 2025 (Δράση ΚΑ1) “Towards an improved learning environment” η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη φιλοξένησε, την εβδομάδα 9-13 Οκτωβρίου 2023, ομάδα εκπαιδευτικών από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστική δραστηριότητα παρακολούθησης των πεταλούδων στο Μονοπάτι «Κακκαρίστρα-Απαλός» στα Λατσιά καθώς επίσης και σε παρουσίαση – συζήτηση καλών πρακτικών για την προστασία την βιοποικιλότητας στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το συντονισμό της δράσης και την παρουσίαση, εκ μέρους της Μονάδας, ανέλαβε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φάνης.
Στόχος του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο εκμοντερνισμός και η αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας καθώς και η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.
Διαβάστε Περισσότερα
Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου στις 8 Οκτωβρίου 2023 το παιδικό εργαστήρι ''Σε μια ρώγα από σταφύλι'', στα πλαίσια του φεστιβάλ ''Αφάμια'' στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου.
Το εργαστήρι αποσκοπούσε στη γνωριμία, ενημέρωση και επαφή των παιδιών με την αμπελουργική μας παράδοση μέσω ευχάριστων παιγνιωδών, δημιουργικών, βιωματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Τα παιδιά σε ρόλο αμπελουργού ήρθαν σε επαφή με το αμπέλι, τις αμπελουργικές πρακτικές και τα παραδοσιακά αμπελουργικά εργαλεία και μέσα. Μέσα από παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα του κέντρου και με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σάρωσαν κωδικούς και έλυσαν γρίφους σχετικούς με την αμπελοκαλλιέργεια.
Διαβάστε Περισσότερα