• Οικοσελίδα
 • Περιβαλλοντικά Κέντρα
 • ΚΠΕ Σαλαμιούς
 • Γενική Περιγραφή

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιούς (ΚΠΕ Σαλαμιούς)Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Σαλαμιούς αποτελεί το νεότερο Κ.Π.Ε. του Δικτύου Κ.Π.Ε. του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 και στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του χωριού, το οποίο διέκοψε τη λειτουργία του λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών/τριών τη δεκαετία του 1990. Η δημιουργία του αποτελεί ένα σημαντικό έργο για την αναβίωση του χωριού και την αναζωογόνηση της κοινότητας στη βάση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα του 1930, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέα οικοδομή με βάση τον νόμο για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και έχει αναπαλαιωθεί με δαπάνη του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού της Νορβηγίας 2004-2009, που χρηματοδότησε το έργο σε ποσοστό 85%, με το ποσό των €624.784. Το Κ.Π.Ε. Σαλαμιούς είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του Κοινοτικού Συμβουλίου Σαλαμιούς με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Απώτερη επιδίωξη του Κ.Π.Ε. Σαλαμιούς είναι μέσα από τις πολύπλευρες δράσεις του και τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά του προγράμματα να μπορέσει να συμβάλει στην ενίσχυση του σεβασμού, αλλά και του προβληματισμού της κοινωνίας των πολιτών για τον ρόλο, την ευθύνη και τη σημασία της προστασίας, διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης του περιβαλλοντικού πλούτου του τόπου μας (κοινωνικού, φυσικού, πολιτιστικού). Η λειτουργία του στηρίζεται στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής Σαλαμιούς και στην ενεργό εμπλοκή των τοπικών πληθυσμών, αλλά και στην αξιοποίηση του συνόλου των πεδίων της κοινότητας, ως βασικών εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών εργαλείων.

Το Κ.Π.Ε. Σαλαμιούς διαθέτει αίθουσα διαλέξεων, εργαστήριο οικολογίας, αίθουσα δημιουργικών δραστηριοτήτων, βιβλιοθήκη. Σε μεταγενέστερο στάδιο προβλέπεται η δημιουργία ξενώνων στο Κέντρο για διαμονή των ομάδων και συμμετοχή τους σε διήμερα και τριήμερα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Κ.Π.Ε. Σαλαμιούς προσφέρει στην παρούσα φάση μονοήμερα προγράμματα σε θέματα που αφορούν στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως οι τοπικές καλλιέργειες, η πολιτιστική φυσιογνωμία του χωριού, το νερό, κ.λπ.

Από το 2010, που έχει ξεκινήσει η λειτουργία του, συμμετέχουν στα προγράμματά του μαθητές/τριες από όλη την Κύπρο και από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, όπως επίσης εκπαιδευτικοί και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Επιπλέον, στον χώρο του Κέντρου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις οικολογικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και πολιτών από την ευρύτερη Επαρχία της Πάφου.

Το Κ.Π.Ε. Σαλαμιούς είναι ανοικτό καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τις αργίες και τα Σαββατοκυρίακα είναι κλειστό, όπως επίσης και την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και την περίοδο του Καλοκαιριού.

Σημειώνεται, όμως, ότι σε χρόνο μη εργάσιμο μπορούν να διεξαχθούν σεμινάρια, εκδηλώσεις, συνέδρια μετά από επικοινωνία και σχετικές συνεννοήσεις με το προσωπικό του Κέντρου.

ΘέμαΑρχείο
Η κοινότητα Σαλαμιούς
Πώς θα μας βρείτε

Τύποι προσφερόμενων προγραμμάτων

 • Μονοήμερα Προγράμματα (μέχρι το μεσημέρι):
Τα Προγράμματα αυτά ξεκινούν στις 9:00 και ολοκληρώνονται στις 13:30μμ τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 μαθητές/τριες.
 • Ολοήμερα Προγράμματα (μέχρι το απόγευμα):
Τα Προγράμματα αυτά ξεκινούν στις 9:00πμ και ολοκληρώνονται στις 16:00μμ τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 μαθητές/τριες.

Πεδία μελέτης

 • Τα αμπέλια και άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες της Σαλαμιούς
 • Η Μονή Παναγίας Σαλαμιωτίσσης
 • Η κοινότητα της Σαλαμιούς
 • Ο Ξερός ποταμός
 • Η Μονή Παναγίας του Σίντη
 • Οι νερόμυλοι του Ξερού ποταμού
 • Ο Διαρίζος ποταμός
 • Ο Κουρτελλόροτσος στο Διαρίζο ποταμό
 • Το μονοπάτι μελέτης της φύσης «Η Mούττη της Σαλαμιούς»
 • Το Αιολικό Πάρκο στους «Ορείτες»