Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση»
H ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας υποδέχτηκε, στις 21 Οκτωβρίου 2023, παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών και τους γονείς τους στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση». Οι οικογένειες πέρασαν από πέντε σταθμούς και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνων καταναλωτών, η συμπεριφορά των οποίων, θα διέπεται από τις ηθικές αξίες και την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αναλυτικότερα:Στο σταθμό 1, με θέμα «Μην πετάς τις λεμονόκουπες!!», παιδιά και γονείς, είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες δημιουργίας χρηστικών προϊόντων από λεμονόκουπες και φλούδες εσπεριδοειδών. Μύρισαν και γεύτηκαν γλυκά και μαρμελάδες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αρωματικά χώρου, απολυμαντικού επιφανειών και lemon zest με τη χρήση απλού βραστήρα νερού. Στο σταθμό 2, με θέμα «Χρώματα και αρώματα», τα παιδιά, ζωγράφισαν με λαδοπαστέλ σε λευκά βαμβακερά υφάσματα και με την χρήση φυσικών χρωμάτων που κατασκευάστηκαν από υπολείμματα φρούτων και ωμών λαχανικών έδωσαν χρώμα στο ύφασμα τους.
Στο σταθμό 3, με θέμα «Κομποστοποίηση με γεωσκώληκες», επεξηγήθηκε η διαδικασία της παραγωγής κομπόστ από φυτικά υπολείμματα τροφίμων και η συμβολή του γεωσκώληκα στη διαδικασία αυτή. Στη συνέχεια τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν στο έδαφος γεωσκώληκες και να τους παρατηρήσουν με μεγεθυντικούς φακούς.
Στον σταθμό 4 το παραδοσιακό παιχνίδι «Φιδάκι» απέκτησε περιβαλλοντικό προσανατολισμό με θέμα το νερό και το υδατικό αποτύπωμα των τροφών. Οι «σκάλες» μεταμορφώθηκαν σε βρύσες με λάστιχα όπου ανέβαζαν τους παίκτες θέσεις ενώ τα «φιδάκια» μεταμορφώθηκαν σε σωλήνες σπατάλης νερού και τους κατέβαζαν θέσεις. Τα παιδιά έριχναν τα ζάρια και μετακινούσαν το πιόνι τους όταν απαντούσαν σωστά μία ερώτηση. Οι ερωτήσεις ήταν διαβαθμισμένες ώστε να μπορούν τα παιδιά να απαντούν άλλοτε μόνα τους και άλλοτε με τη βοήθεια των γονιών τους, προσθέτοντας, πέρα από τη διασκέδαση, μία νέα πνοή προβληματισμού και εκπαίδευσης μέσω του παιχνιδιού.
Στον σταθμό 5 τα παιδιά δοκιμάστηκαν στις απαιτήσεις του “Master Chef Junior” με τα υλικά που έφεραν από το σπίτι. Έφτιαξαν το δικό τους σάντουιτς με τις προτιμήσεις που είχαν και το έφαγαν. Από την αρχή είχε ξεκαθαριστεί ο κανόνας “Τίποτα δεν θα πετάξω” με τον οποίο θα δούλευαν. Παιδιά και γονείς χάρηκαν τη διαδικασία, απόλαυσαν το κολατσιό που ετοιμάστηκε και προβληματίστηκαν για τα περισσεύματα που έμειναν, κάτι που αντιμετώπιζαν και στο σπίτι καθημερινά. Μέσα από συζήτηση και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού δόθηκαν απαντήσεις στους προβληματισμούς και αποδείχθηκε ο κανόνας “Τίποτα δεν θα πετάξω”.