Εκδηλώσεις 2013-2014

Αποκαλυπτήρια του έργου "Ζήνων Κιτιεύς: Πρόδρομος της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης"(19 Ιουνίου 2014)

Στο χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας φιλοξενείται από τις 19 Ιουνίου 2014 και για τρεις μήνες το έργο των μαθητών/τριών της Γ’ Γυμνασίου Φρενάρους "Ζήνων Κιτιεύς: Πρόδρομος της Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης". Τα αποκαλυπτήρια του έργου έγιναν σε μια σεμνή τελετή στο χώρο των αφίξεων του αεροδρομίου Λάρνακας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκπροσωπήθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το συγκεκριμένο έργο το οποίο έγινε με την καθοδήγηση του Καθηγητή Τέχνης του σχολείου κ. Ευάγγελου Ευαγγέλου, αποτελείται από χρησιμοποιημένες ξύλινες παλέτες, αποδίδοντας με ένα μοναδικό τρόπο τη μορφή του Ζήνωνα του Κιτιέα, παράλληλα με την απόδοση μηνυμάτων ευαισθητοποίησης αναφορικά με τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση στη Βουλή για την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος (4 Ιουνίου 2014)

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος που τιμάται σε όλο τον κόσμο την 5η Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 2014, στα πλαίσια της Επιτροπής Περιβάλλοντος, συζήτηση ανάμεσα σε μαθητές/τριες του Στ΄Δημοτικού Αγλαντζιάς και των Βουλευτών της συγκεκριμένης επιτροπής με θέμα το ρόλο και την ευθύνη των πολιτών και της πολιτείας στην προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Τον πρώτο λόγο στη συζήτηση είχαν τα παιδιά, τα οποία εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους αναφορικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος στον τόπο μας και στον πλανήτη ειδικότερα, διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήματα και εισηγήσεις στου Βουλευτές αναφορικά με την υιοθέτηση απλών τρόπων και μέτρων από τους πολίτες, που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Από την πλευρά τους οι Βουλευτές απάντησαν σε ερωτήματα των παιδιών, αντάλλαξαν και συζήτησαν απόψεις μαζί τους για μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, όπως επίσης αναφέρθηκαν και στην περιβαλλοντική νομοθεσία.

Διαβάστε Περισσότερα

Μαγιάτικο Πανηγύρι Συνδέσμου Γονέων Β’ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου (18/5/2014)

Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συμμετείχε στις 18 Μαΐου 2014 στο Μαγιάτικο Πανηγύρι του Συνδέσμου Γονέων του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου που διοργανώθηκε στο σχολείο.

Η ομάδα ΠΕ του ΠΙ διοργάνωσε δύο εργαστήρια σχετικά με τη χρήση των αρωματικών φυτών.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση "Ποδηλατώ για τα παιδιά", Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου (6/4/2014)

Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συμμετείχε στις 6 Απριλίου 2014 στην εκδήλωση «Ποδηλατώ για τα παιδιά» που διοργανώθηκε στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και αγωγής υγείας. Η ομάδα ΠΕ του ΠΙ διοργάνωσε δύο εργαστήρια σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και με τη χρήση των αρωματικών φυτών της Κύπρου.Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση για την "Ώρα της Γης" στο πάρκο δίπλα από το Προεδρικό Μέγαρο (29 Μαρτίου 2014)

Το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο πάρκο δίπλα από το Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση αφιερωμένη στις κλιματικές αλλαγές. Η συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, αποτέλεσε μέρος μιας σειράς δράσεων, που διεξήχθησαν σε όλη την Κύπρο με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών στα σχετικό πρόβλημα, όπως επίσης και να αναδειχθεί ο ρόλος και η ευθύνη όλων μας στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρέστη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ενώ συμμετείχαν με βιωματικά εργαστήρια οργανωμένα σύνολα και οργανισμοί. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε με την Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.


Διαβάστε Περισσότερα

Συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος με θέμα τις κλιματικές αλλαγές (28 Μαρτίου 2014)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη για τις κλιματικές αλλαγές «ώρα της Γης», πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2014 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ειδική συνεδρία για το σχετικό θέμα, στην οποία συμμετείχαν, οι Βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων και μαθητές/τριες από δημοτικά σχολεία της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η συγκεκριμένη συνεδρία διεξήχθη με στόχο την υποβολή από τα παιδιά των δικών τους απόψεων αναφορικά με το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, όπως επίσης επιδίωξε την ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα μέτρα και τη νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο, σε σχέση με την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, τα παιδιά κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις και προτάσεις ως προς αυτό, ενώ στον αίθριο χώρο της Βουλής, παρουσίασαν δείγματα των εργασιών και των δράσεων που ανέπτυξαν στο σχολείο και στην κοινότητά τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκδήλωση για απονομή των βραβείων της δράσης «τα σκουπίδια στις θάλασσες- Εσύ τι Θ’ άλλασες;» του ευρωπαϊκού προγράμματος "Marlisco Marine litter in Europe’s Seas: Social Awareness and Co-responsibility" (26 Μαρτίου 2014)

Στις 26 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, απονομή των βραβείων της δράσης τα σκουπίδια στις θάλασσες- Εσύ τι Θ’ άλλασες;» του ευρωπαϊκού προγράμματος «Marlisco Marine litter in Europe’s Seas: Social Awareness and Co-responsibility».

Η συγκεκριμένη δράση απευθυνόταν σε νέους ηλικίας 16-18 ετών, επιδιώκοντας μέσα από την παραγωγή δίλεπτης ταινίας, να τους παροτρύνει και να τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το θέμα των σκουπιδιών στις Ευρωπαϊκές Περιφερειακές Θάλασσες και να μοιραστούν τις ιδέες τους με το ευρύτερο Ευρωπαϊκό κοινό.

Διαβάστε Περισσότερα

Εγκαίνια Πάρκου Οικόσιτων ζώων στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας(9 Δεκεμβρίου 2013)

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013 έγιναν από τον Υπουργό Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη, τα εγκαίνια του «Πάρκου Οικόσιτων Ζώων» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας. Η δημιουργία του συγκεκριμένου πάρκου προσδίδει μια νέα προοπτική στα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου.

Το πάρκο αποτελεί κατεξοχήν χώρο μη-τυπικής εκπαίδευσης στα θέματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και βασικό παιδαγωγικό μέσω και εργαλείο για το σχεδιασμό, από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με την γνωριμία και εξοικείωση των μαθητών/τριών με ζώα του τόπου μας, τη διαβίωσή τους, αλλά κυρίως την ανάπτυξη αισθημάτων αγάπης, σεβασμού και προστασίας τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Διάκριση του Η’ Δημοτικού Σχολείου στα τρίτα περιβαλλοντικά βραβεία της Green-Dot (31 Οκτωβρίου 2013)

Σημαντικής διάκρισης έτυχε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του Η’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού στα ετήσια περιβαλλοντικά βραβεία Green-Dot 2013. Συγκεκριμένα το Η’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, με το τριετές περιβαλλοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εκπόνησε «Δημιουργία και υιοθεσία του πάρκου της γειτονιάς μας», το οποίο αποτελεί σήμερα χώρο εκπαίδευσης και μάθησης στα θέματα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το σύνολο των μαθητών/τριών της Επαρχίας Λεμεσού, ξεχώρισε ανάμεσα στα τρία πράσινα εκπαιδευτικά ιδρύματα που προτάθηκαν για βράβευση στα ετήσια περιβαλλοντικά βραβεία της Green-Dot για τη χρονιά 2013.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άλλα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιλέγηκαν κατόπιν αξιολόγησης και ψηφοφορίας, ήταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick, η επιτυχία του Η’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού προσαυξάνεται, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη σημασία που αποδίδεται από τα σχολεία μας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην 38η Διεθνή Έκθεση Κύπρου «Τα μονοπάτια της πίστης και της φύσης» (4-9 Οκτωβρίου 2013)

Στα πλαίσια της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, που διεξήχθη στις 4-8 Οκτωβρίου 2013, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετείχε σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος στη διεθνή έκθεση με θέμα «Τα μονοπάτια της πίστης και της φύσης».

Στα πλαίσια της έκθεσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσω του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, παρουσίασε τις εκδόσεις και τις δράσεις που αναπτύσσει σε σχέση με τον πολιτισμό και το περιβάλλον, όπως επίσης και τα σχετικά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί στα σχετικά θέματα μέσα από το Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις θρησκευτικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές που υλοποιούνται μέσα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, στην ευρύτερη περιοχή της Μαραθάσσας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση "Περπατώ για το Τραμ" (6/6/2013)

Στις 6 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών συζήτηση με μαθητές/τριες από Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Λευκωσίας, με θέμα τη χρήση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς με έμφαση το Τραμ. Η συζήτηση εντάχθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης «Περπατώ για το Τραμ» η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος (Τμήμα Περιβάλλοντος) με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Οδικών Μεταφορών).

Συγκεκριμένα, στη συζήτηση συμμετείχαν 6 σχολεία από την Επαρχία Λευκωσίας τα οποία στα πλαίσια της εφαρμογής του Αναλυτικού Προγράμματος της ΠΕ/ΕΑΑ επέλεξαν και μελέτησαν ως ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής τους τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ Άστρα (19/5/2013)

Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συμμετείχε στις 15 Μαΐου στην 6η ετήσιο Περιβαλλοντικό Φεστιβάλ Άστρα που διεξήχθη στο Πάρκο της Ακρόπολης.

Η ομάδα ΠΕ του ΠΙ διοργάνωσε τρία εργαστήρια δημιουργικών κατασκευών από υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών της Αυστρίας (14-16/4/2013)

Στις 14-16 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη από αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας της, Πολιτισμού και Τεχνών της Αυστρίας με στόχο τη συζήτηση θεμάτων και την ανταλλαγή απόψεων για ανάπτυξη και προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα θέματα που άπτονται της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στη βάση του ενδιαφέροντος που επέδειξε το Αυστριακό Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Τεχνών για μεταφορά του Αναλυτικού Προγράμματος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστρίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση «Ποδηλατώ για τα παιδιά», 14 Απριλίου 2013


Η ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συμμετείχε στις 14 Απριλίου 2013 στην εκδήλωση «Ποδηλατώ για τα παιδιά» που διοργανώθηκε στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο Ιδαλίου. Η συγκεκριμένη εκδήλωση στόχο είχε την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και αγωγής υγείας. Η ομάδα ΠΕ του ΠΙ διοργάνωσε τρία εργαστήρια σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Κατάθεση θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του νέου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κοινότητα Ακρωτηρίου (28/3/2013)

Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 2013, στην Κοινότητα Ακρωτηρίου, η κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου, το οποίο αποτελεί μέρος του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων, οι Τοπικές Αρχές, εκπρόσωποι Κυβερνητικών Τμημάτων και συνεργαζόμενων φορέων, οι αρχιτέκτονες και οι εργολάβοι του έργου, όπως επίσης και κάτοικοι της τοπικής κοινότητας. Το έργο που αρχίζει άμεσα, υπολογίζεται να στοιχίσει 1.5 περίπου εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από τις Βρετανικές Βάσεις, υλοποιώντας τη δέσμευσή τους στην Κοινότητα Ακρωτηρίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Δημοσιογραφική διάσκεψη για παράδοση εκπαιδευτικού υλικού με θέμα "Ορθολογιστική διαχείριση απορριμμάτων: Εκπαιδευτικές προτάσεις για τη Μέση Εκπαίδευση" (17/1/2013)

Στις 17 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στη δημοσιογραφική εστία, δημοσιογραφική διάσκεψη για την παράδοση του εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο "Ορθολογιστική Διαχείριση των Απορριμμάτων: Εκπαιδευτικές Προτάσεις για τη Μέση Εκπαίδευση". Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού υλικού για την ορθολογιστική διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο εκδόθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά 2011-2012 για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό έχει συγγραφεί από τους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη" του Πανεπιστημίου Fredrick με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Διαβάστε Περισσότερα