Εκδηλώσεις 2023-2024

Εκδήλωση με βιωματικές δραστηριότητες στο Λιβάδι Ακρωτηρίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοινότητας Ακρωτηρίου

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βιωματικές δραστηριότητες στο Λιβάδι Ακρωτηρίου με θέμα «Το Λιβάδι Ακρωτηρίου μέσα από την Επιστήμη των Πολιτών». Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών. Σκοπός ήταν η γνωριμία και κατανόηση της σημαντικότητας της προστατευόμενης περιοχής του Λιβαδιού Ακρωτηρίου μέσα από τη μελέτη της βιοποικιλότητας της περιοχής αυτής και καταγραφής – αναγνώρισης φυτών και εντόμων μέσω της εφαρμογής iNaturalist συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην Επιστήμη των Πολιτών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΜΚΟ «Ενάλια Φύσις», το Birdlife Cyprus και το ΤΕΠΑΚ.

Διαβάστε Περισσότερα

Δεύτερη δια ζώσης συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Έργο “SUSEDI” στη Λάρισα

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στις 21-24 Νοεμβρίου 2023, η δεύτερη δια ζώσης συνάντηση για τo ευρωπαϊκό έργο “SUSEDI - Route to Transformation of Educational Institutions through a Whole Institution Approach to Sustainability”.

Σκοπός του SUSEDI είναι η ολιστική μετατροπή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσω της μεθόδου Whole Institution Approach (WIA), σε βιώσιμους οργανισμούς, στο πλαίσιο του κοινωνικού και παιδαγωγικού τους ρόλου, καθώς και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ως οργανισμοί-πρότυπα.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη της πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 επίσκεψη της πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της κοινότητας Ακρωτηρίου. Την πρώτη Κυρία συνόδευαν κατά την επίσκεψή της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου και η Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρο κ. Ειρήνη Πική. Στη συνάντηση με τις και τους Λειτουργούς του Κέντρου παρευρέθηκαν επίσης ο κοινοτάρχης κοινότητας Ακρωτηρίου κ. Γιώργος Στυλιανού και η Chief Officer των Βρετανικών Βάσεων κ. Clare Simpson.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του ΚΠΕ Ακρωτηρίου και να ενημερωθούν για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις άλλες δράσεις του ΚΠΕ Ακρωτηρίου από την Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ανώτερη Λειτουργό Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση»

H ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας υποδέχτηκε, στις 21 Οκτωβρίου 2023, παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών και τους γονείς τους στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση». Οι οικογένειες πέρασαν από πέντε σταθμούς και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνων καταναλωτών, η συμπεριφορά των οποίων, θα διέπεται από τις ηθικές αξίες και την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αναλυτικότερα:

Στο σταθμό 1, με θέμα «Μην πετάς τις λεμονόκουπες!!», παιδιά και γονείς, είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες δημιουργίας χρηστικών προϊόντων από λεμονόκουπες και φλούδες εσπεριδοειδών. Μύρισαν και γεύτηκαν γλυκά και μαρμελάδες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αρωματικά χώρου, απολυμαντικού επιφανειών και lemon zest με τη χρήση απλού βραστήρα νερού. Στο σταθμό 2, με θέμα «Χρώματα και αρώματα», τα παιδιά, ζωγράφισαν με λαδοπαστέλ σε λευκά βαμβακερά υφάσματα και με την χρήση φυσικών χρωμάτων που κατασκευάστηκαν από υπολείμματα φρούτων και ωμών λαχανικών έδωσαν χρώμα στο ύφασμα τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2023 – 2025 “Towards an improved learning environment”

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2023 – 2025 (Δράση ΚΑ1) “Towards an improved learning environment” η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη φιλοξένησε, την εβδομάδα 9-13 Οκτωβρίου 2023, ομάδα εκπαιδευτικών από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστική δραστηριότητα παρακολούθησης των πεταλούδων στο Μονοπάτι «Κακκαρίστρα-Απαλός» στα Λατσιά καθώς επίσης και σε παρουσίαση – συζήτηση καλών πρακτικών για την προστασία την βιοποικιλότητας στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το συντονισμό της δράσης και την παρουσίαση, εκ μέρους της Μονάδας, ανέλαβε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φάνης.

Στόχος του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο εκμοντερνισμός και η αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας καθώς και η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

Διαβάστε Περισσότερα

Παιδικό Εργαστήρι: Σε μια ρώγα από σταφύλι - ΑΦΑΜΙΑ 2023

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου στις 8 Οκτωβρίου 2023 το παιδικό εργαστήρι ''Σε μια ρώγα από σταφύλι'', στα πλαίσια του φεστιβάλ ''Αφάμια'' στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου.

Το εργαστήρι αποσκοπούσε στη γνωριμία, ενημέρωση και επαφή των παιδιών με την αμπελουργική μας παράδοση μέσω ευχάριστων παιγνιωδών, δημιουργικών, βιωματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τα παιδιά σε ρόλο αμπελουργού ήρθαν σε επαφή με το αμπέλι, τις αμπελουργικές πρακτικές και τα παραδοσιακά αμπελουργικά εργαλεία και μέσα. Μέσα από παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα του κέντρου και με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σάρωσαν κωδικούς και έλυσαν γρίφους σχετικούς με την αμπελοκαλλιέργεια.

Διαβάστε Περισσότερα