Εκδηλώσεις 2023-2024

Συμμετοχή Λειτουργών ΚΠΕ Αθαλάσσας στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Περιβάλλοντος του Δημοτικού Σχολείου Περιστερώνας

Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Λειτουργοί του ΚΠΕ Αθαλάσσας, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Περιβάλλοντος που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Περιστερώνας.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μέσω της ψηφιακής εφαρμογής Actionbound και των κινητών τους τηλεφώνων, γονείς και παιδιά, συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό κυνήγι εξερεύνησης, στην αυλή του σχολείου τους, που τους οδήγησε σε ένα μονοπάτι ανακάλυψης της σημαντικότητας του νερού για τη ζωή στον πλανήτη μας και εντοπισμού τρόπων εξοικονόμησης του πολύτιμου αυτού αγαθού.

Διαβάστε Περισσότερα

Εγκαίνια της πρώτης «Παραλίας Χωρίς Πλαστικά» στον Δήμο Αγίας Νάπας Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Η παραλία «Άμμος του Καμπούρη» θεωρείται κι επίσημα πλέον, η πρώτη «παραλία χωρίς πλαστικά» στην Αγία Νάπα.

Με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Χωρίς Πλαστικά, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, τελέστηκαν, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, τα εγκαίνια της πρώτης «Παραλίας Χωρίς Πλαστικά» στον Δήμο Αγίας Νάπας από τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή και τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου.

Μέσω του Προγράμματος Keep Our Sand & Sea Plastic Free και έπειτα από πρωτοβουλία του TUI Care Foundation και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, οι λουόμενοι, μπορούν πλέον να απολαμβάνουν την παραλία και τη θάλασσα της περιοχής χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον με τη χρήση πλαστικού.

Διαβάστε Περισσότερα

2ο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Ακρωτηρίου

Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Έργου Darwin Plus: DPLUS141 «Αποκατάσταση Οικοτόπων & Αειφόρος Χρήση στις περιοχές Ακρωτηρίου και Κάβο Πύλα», πραγματοποιήθηκε, για 2η συνεχόμενη χρονιά, το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Ακρωτηρίου.

Μετά την περσινή επιτυχία της εκδήλωσης δόθηκε και πάλι η ευκαιρία στους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, διαφόρων ηλικιών, να επισκεφτούν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου και να μάθουν περισσότερα για την πλούσια φυσική και πολιτιστική αξία της Χερσονήσου Ακρωτηρίου και να εξερευνήσουν από κοντά την ομορφιά της περιοχής.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή Μονάδας ΕΠΑΑ στην 25η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus 2024

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΕΠΑΑ) του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνεπής στον στόχο της για ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης, συμμετείχε, την Κυριακή 21 Απριλίου, για 2η συνεχή χρονιά, μετά από πρόσκληση του Υφυπουργείου Τουρισμού, στην 25η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus 2024, στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου.

Διαβάστε Περισσότερα

Ευρωπαϊκό Έργο ESMTT – “Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project”

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΑΝ συμμετείχε στην 3η εκπαιδευτική συνάντηση Peer Learning Activity του ευρωπαϊκού έργου «Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project» (ESMTT).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το διήμερο 8-9 Απριλίου 2024 και διοργανώθηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό European Federation of Education Employers (EFEE) ο οποίος είναι και ο συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με το σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λιουμπλιάνας Gimnazija Bezigrad.

Τριάντα συμμετέχοντες και συμμετέχουσες από περισσότερες από οκτώ χώρες της Ευρώπης συναντήθηκαν για να παρουσιάσουν πολιτικές, πρακτικές, μεθόδους, εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις, ανησυχίες και προτάσεις σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης του χρόνου εργασίας των εκπαιδευτικών εξαιτίας της διττής (ψηφιακής και πράσινης) μετάβασης.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση «Ζωή στο σκοτάδι»- ΚΠΕ Κοινότητας Ακρωτηρίου

Στο πλαίσιο των δράσεων για την «Ώρα της Γης» πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Περιβαλλοντικό Κέντρο της Κοινότητας Ακρωτηρίου, το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, εκδήλωση σχετικά με τα νυχτόβια ζώα της Κύπρου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η γνωριμία με μερικά από τα νυχτόβια ζώα της Κύπρου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους καθώς επίσης και η κατανόηση των πλεονεκτημάτων της «ζωής στο σκοτάδι». Ταυτόχρονα, όσες και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να συντονιστούν μαζί με την παγκόσμια κοινότητα και να γιορτάσουν την εκστρατεία της WWF (World Wide Fund for Nature) για την «Ώρα της Γης».

Διαβάστε Περισσότερα

«Η Ώρα της Γης» Βιωματικές Δραστηριότητες στο ΚΠΕ Αθαλάσσας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024, ενέταξε στα περιβαλλοντικά του προγράμματα, ως δραστηριότητα, την ενημέρωση των μαθητών/μαθητριών για την «Ώρα της Γης» στο πλαίσιο της παγκόσμιας εθελοντικής εκστρατείας «Ώρα της Γης» που έχει στόχο να ενώσει τους ανθρώπους για την προστασία του πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μέσα από βιωματικού τύπου δραστηριότητες, έγινε διασύνδεση με τις κύριες επιδιώξεις της εκδήλωσης όπως η κινητοποίηση και η συλλογική προσπάθεια στοχεύοντας και στη δημιουργία ενός ομαδικού πανό από μαθητικές ομάδες σχολείων της Προσχολικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Περιβαλλοντική Ημερίδα στο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ' (ΚΑ)

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Αειφόρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’ (Κ.Α), διοργάνωσε περιβαλλοντική ημερίδα τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, Λειτουργοί της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια με τα παιδιά ως ακολούθως:

Η Α’ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Είναι μόνο ένα σκουπίδι». Με αφόρμηση το παραμύθι της Tracey Corderoy, τα παιδιά προβληματίστηκαν για τον ατομικό τους ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν, αλλά και για τις επιπτώσεις της απόρριψης ή της λανθασμένης διαχείρισης σκουπιδιών στη ζωή τους: στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά τους. Επεξεργάστηκαν απόβλητα τροφίμων και συσκευασίες και προβληματίστηκαν σ’ ότι αφορά τρόπους με τους οποίους θα απέφευγαν εντελώς ή θα μείωναν τη δημιουργία τους μέσω αλλαγών σε καθημερινές συνήθειες αλλά και σε κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τα προϊόντα που ψωνίζουν. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων (π.χ. επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, upcycling, ανακύκλωση).

Οι Β’ και Γ’ τάξεις έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης». Οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να εντοπίσουν στην τάξη τους και να ονομάσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια διάφορων εικόνων, τα διαχώρισαν σε πλαστικά μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων. Μέσα από σύντομη συζήτηση, προβληματίστηκαν σχετικά με τις καθημερινές καταναλωτικές τους επιλογές σχετικά με τα πλαστικά αντικείμενα και με την κατάληξη των πλαστικών αυτών μετά από τη χρήση τους. Παρουσιάστηκε βίντεο με την ιστορία των πλαστικών παιχνιδιών (παπάκια) που ταξιδεύουν 20 χρόνια στους ωκεανούς καθώς και εικόνες με ζώα που εγκλωβίστηκαν σε πλαστικά απορρίμματα και ακολούθησε συζήτηση.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκδήλωση με βιωματικές δραστηριότητες στο Λιβάδι Ακρωτηρίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοινότητας Ακρωτηρίου

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με βιωματικές δραστηριότητες στο Λιβάδι Ακρωτηρίου με θέμα «Το Λιβάδι Ακρωτηρίου μέσα από την Επιστήμη των Πολιτών». Η εκδήλωση απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών. Σκοπός ήταν η γνωριμία και κατανόηση της σημαντικότητας της προστατευόμενης περιοχής του Λιβαδιού Ακρωτηρίου μέσα από τη μελέτη της βιοποικιλότητας της περιοχής αυτής και καταγραφής – αναγνώρισης φυτών και εντόμων μέσω της εφαρμογής iNaturalist συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην Επιστήμη των Πολιτών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Joint Services Health Unit των Βρετανικών Βάσεων, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ΜΚΟ «Ενάλια Φύσις», το Birdlife Cyprus και το ΤΕΠΑΚ.

Διαβάστε Περισσότερα

Δεύτερη δια ζώσης συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Έργο “SUSEDI” στη Λάρισα

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στις 21-24 Νοεμβρίου 2023, η δεύτερη δια ζώσης συνάντηση για τo ευρωπαϊκό έργο “SUSEDI - Route to Transformation of Educational Institutions through a Whole Institution Approach to Sustainability”.

Σκοπός του SUSEDI είναι η ολιστική μετατροπή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, μέσω της μεθόδου Whole Institution Approach (WIA), σε βιώσιμους οργανισμούς, στο πλαίσιο του κοινωνικού και παιδαγωγικού τους ρόλου, καθώς και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν ως οργανισμοί-πρότυπα.

Διαβάστε Περισσότερα

Επίσκεψη της πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023 επίσκεψη της πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της κοινότητας Ακρωτηρίου. Την πρώτη Κυρία συνόδευαν κατά την επίσκεψή της η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου και η Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρο κ. Ειρήνη Πική. Στη συνάντηση με τις και τους Λειτουργούς του Κέντρου παρευρέθηκαν επίσης ο κοινοτάρχης κοινότητας Ακρωτηρίου κ. Γιώργος Στυλιανού και η Chief Officer των Βρετανικών Βάσεων κ. Clare Simpson.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του ΚΠΕ Ακρωτηρίου και να ενημερωθούν για το σπουδαίο έργο που επιτελεί η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη καθώς και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις άλλες δράσεις του ΚΠΕ Ακρωτηρίου από την Προϊσταμένη της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, Ανώτερη Λειτουργό Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού, Δρ. Αραβέλλα Ζαχαρίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση»

H ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας υποδέχτηκε, στις 21 Οκτωβρίου 2023, παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών και τους γονείς τους στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος «Ενεργός πολίτης και αειφόρος κατανάλωση». Οι οικογένειες πέρασαν από πέντε σταθμούς και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με σκοπό τη δημιουργία υπεύθυνων καταναλωτών, η συμπεριφορά των οποίων, θα διέπεται από τις ηθικές αξίες και την προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Αναλυτικότερα:

Στο σταθμό 1, με θέμα «Μην πετάς τις λεμονόκουπες!!», παιδιά και γονείς, είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες δημιουργίας χρηστικών προϊόντων από λεμονόκουπες και φλούδες εσπεριδοειδών. Μύρισαν και γεύτηκαν γλυκά και μαρμελάδες και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αρωματικά χώρου, απολυμαντικού επιφανειών και lemon zest με τη χρήση απλού βραστήρα νερού. Στο σταθμό 2, με θέμα «Χρώματα και αρώματα», τα παιδιά, ζωγράφισαν με λαδοπαστέλ σε λευκά βαμβακερά υφάσματα και με την χρήση φυσικών χρωμάτων που κατασκευάστηκαν από υπολείμματα φρούτων και ωμών λαχανικών έδωσαν χρώμα στο ύφασμα τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Ευρωπαϊκό Έργο ESMTT - «Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project» – 2η εκπαιδευτική συνάντηση στη Λάρνακα

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό και συντονιστή του έργου ESMTT, European Federation of Education Employers (EFEE), διοργάνωσε στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2023 τη 2η εκπαιδευτική συνάντηση Peer Learning Activity του ευρωπαϊκού έργου «Effective School Management in the Twin Transition – Evolution of Teachers Working Time due to the Green and Digital Transitions – Education Employers Capacity Building Project» (ESMTT).

Διαβάστε Περισσότερα

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2023 – 2025 “Towards an improved learning environment”

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Γυμνασίου Πέρα Χωρίου-Νήσου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ 2023 – 2025 (Δράση ΚΑ1) “Towards an improved learning environment” η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη φιλοξένησε, την εβδομάδα 9-13 Οκτωβρίου 2023, ομάδα εκπαιδευτικών από την Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαδραστική δραστηριότητα παρακολούθησης των πεταλούδων στο Μονοπάτι «Κακκαρίστρα-Απαλός» στα Λατσιά καθώς επίσης και σε παρουσίαση – συζήτηση καλών πρακτικών για την προστασία την βιοποικιλότητας στις εγκαταστάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Το συντονισμό της δράσης και την παρουσίαση, εκ μέρους της Μονάδας, ανέλαβε ο Δρ. Κωνσταντίνος Φάνης.

Στόχος του συγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος είναι ο εκμοντερνισμός και η αναβάθμιση των μεθόδων διδασκαλίας καθώς και η ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και εκμάθησης με σκοπό την ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης.

Διαβάστε Περισσότερα

Παιδικό Εργαστήρι: Σε μια ρώγα από σταφύλι - ΑΦΑΜΙΑ 2023

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου στις 8 Οκτωβρίου 2023 το παιδικό εργαστήρι ''Σε μια ρώγα από σταφύλι'', στα πλαίσια του φεστιβάλ ''Αφάμια'' στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου.

Το εργαστήρι αποσκοπούσε στη γνωριμία, ενημέρωση και επαφή των παιδιών με την αμπελουργική μας παράδοση μέσω ευχάριστων παιγνιωδών, δημιουργικών, βιωματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τα παιδιά σε ρόλο αμπελουργού ήρθαν σε επαφή με το αμπέλι, τις αμπελουργικές πρακτικές και τα παραδοσιακά αμπελουργικά εργαλεία και μέσα. Μέσα από παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα του κέντρου και με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σάρωσαν κωδικούς και έλυσαν γρίφους σχετικούς με την αμπελοκαλλιέργεια.

Διαβάστε Περισσότερα