Εκδηλώσεις 2022-2023

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω την Αγροτική ζωή μέσα από γεωργικά προϊόντα»

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα  «Γνωρίζω την Αγροτική ζωή μέσα από γεωργικά προϊόντα». Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε παιδιά 3-4 χρονών και τους γονείς τους και σκοπός ήταν η επαφή με την αγροτική ζωή μέσα από δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων με αειφόρο προσανατολισμό και εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι οικογένειες πέρασαν από τέσσερις σταθμούς.

Στον πρώτο σταθμό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μυρίσουν αρωματικά φυτά και να παρακολουθήσουν τις πεταλούδες και τις μέλισσες που τρυγούσαν το νέκταρ και τη γύρη από τα άνθη. Έμαθαν για τα είδη της μέλισσας, την κυψέλη, την κηρήθρα, το μέλι και τον βασιλικό πολτό. Μέσα από δραματοποίηση έγιναν μελισσούλες, πήγαν από λουλούδι σε λουλούδι και «μάζεψαν» γύρη, χόρεψαν τον χορό της μέλισσας για να ειδοποιήσουν τις υπόλοιπες μέλισσες της κυψέλης πού υπάρχει μεγάλη ποσότητα ανθισμένων λουλουδιών. Έμαθαν για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των εντόμων στον κήπο και μελέτησαν το Ξενοδοχείο Εντόμων. Τέλος, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του ξενοδοχείο εντόμων, χρησιμοποιώντας υλικά του δάσους.

Διαβάστε Περισσότερα

Απονομή του «Wetland Star Award» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης για τα «Star Wetland Centres» στα πλαίσια της 14ης συνόδου Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους που πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας. Στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου απονεμήθηκε το «Wetland Star Award».

Ο οργανισμός «Wetland Link International», που αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο Περιβαλλοντικών Κέντρων που ασχολούνται με την εκπαίδευση, τη διαχείριση και διατήρηση των υγροτόπων, επέλεξε να βραβεύσει το ΚΠΕ Ακρωτηρίου αναγνωρίζοντας το ως ένα από τα καλύτερα Περιβαλλοντικά Κέντρα παγκοσμίως. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της λειτουργίας του ΚΠΕ, στη δέσμευση του στις αρχές της αειφορίας και στην επιτυχημένη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Βρετανικών Βάσεων και της Τοπικής Κοινότητας Ακρωτηρίου.

Διαβάστε Περισσότερα