Εκδηλώσεις 2022-2023

Μαθαίνω παίζοντας πώς να μην σπαταλώ τα τρόφιμα – Περιβαλλοντικό πανηγύρι για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων που διοργανώθηκε - 22 Απριλίου 2023

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ), (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΥΠΠΑΝ), σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων και τον οργανισμό Parpounas Sustainability Consultants, διοργάνωσε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life FoodPrint περιβαλλοντικό πανηγύρι για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Το περιβαλλοντικό πανηγύρι διεξήχθη το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας.

Μικροί και μεγάλοι μέσα από παιγνιώδεις, δημιουργικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν στα θέματα που άπτονται της παραγωγής και της σπατάλης τροφίμων, της επισιτιστικής ασφάλειας τροφίμων, της διαχείρισης και μείωσης της σπατάλης τροφίμων, της κομποστοποίησης, της υπεύθυνης κατανάλωσης, καθώς και της υιοθέτησης αειφόρων πρακτικών για τη μείωση της σπατάλης τροφής.

Διαβάστε Περισσότερα

Συμμετοχή της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη στην 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TravelExpo Cyprus 2023

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη), συμμετείχε την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στην 24η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού TravelExpo Cyprus 2023.

Ζητούμενο της Μονάδας, αποτέλεσε η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, όπως επίσης και η ανάδειξη του ρόλου και της ευθύνης μας στη διατήρηση του πολιτιστικού και φυσικού μας κεφαλαίου, ως βασικού πυλώνα ανάδειξης του αειφόρου τουρισμού στον τόπο μας.

Επιπλέον, στόχος των βιωματικών δραστηριοτήτων που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση, αποτέλεσε η ενημέρωση του κοινού για τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Γονείς και Παιδιά» που προσφέρονται από το Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Διαβάστε Περισσότερα

Bιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου βιωματικά εργαστήρια με θέμα  «Οι υγρότοποι Ακρωτηρίου και η σημασία τους». Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε παιδιά 7 χρονών και άνω μαζί με τους γονείς τους και σκοπός ήταν η γνωριμία με τους προστατευόμενους υγροτόπους της περιοχής και κατά επέκταση η εκτίμηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής τους σημασίας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι οικογένειες είχαν την επιλογή συμμετοχής σε δύο βιωματικά εργαστήρια.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω την Αγροτική ζωή μέσα από γεωργικά προϊόντα»

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα  «Γνωρίζω την Αγροτική ζωή μέσα από γεωργικά προϊόντα». Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε παιδιά 3-4 χρονών και τους γονείς τους και σκοπός ήταν η επαφή με την αγροτική ζωή μέσα από δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων με αειφόρο προσανατολισμό και εφαρμογή στην καθημερινή τους ζωή.
Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι οικογένειες πέρασαν από τέσσερις σταθμούς.

Στον πρώτο σταθμό τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να μυρίσουν αρωματικά φυτά και να παρακολουθήσουν τις πεταλούδες και τις μέλισσες που τρυγούσαν το νέκταρ και τη γύρη από τα άνθη. Έμαθαν για τα είδη της μέλισσας, την κυψέλη, την κηρήθρα, το μέλι και τον βασιλικό πολτό. Μέσα από δραματοποίηση έγιναν μελισσούλες, πήγαν από λουλούδι σε λουλούδι και «μάζεψαν» γύρη, χόρεψαν τον χορό της μέλισσας για να ειδοποιήσουν τις υπόλοιπες μέλισσες της κυψέλης πού υπάρχει μεγάλη ποσότητα ανθισμένων λουλουδιών. Έμαθαν για την ανάγκη προστασίας και διατήρησης των εντόμων στον κήπο και μελέτησαν το Ξενοδοχείο Εντόμων. Τέλος, το κάθε παιδί έφτιαξε το δικό του ξενοδοχείο εντόμων, χρησιμοποιώντας υλικά του δάσους.

Διαβάστε Περισσότερα

Απονομή του «Wetland Star Award» στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακρωτηρίου

Στις 9 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης για τα «Star Wetland Centres» στα πλαίσια της 14ης συνόδου Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης Ραμσάρ για τους Υγροτόπους που πραγματοποιήθηκε από τις 5 μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στη Γενεύη της Ελβετίας. Στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου απονεμήθηκε το «Wetland Star Award».

Ο οργανισμός «Wetland Link International», που αποτελεί ένα παγκόσμιο δίκτυο Περιβαλλοντικών Κέντρων που ασχολούνται με την εκπαίδευση, τη διαχείριση και διατήρηση των υγροτόπων, επέλεξε να βραβεύσει το ΚΠΕ Ακρωτηρίου αναγνωρίζοντας το ως ένα από τα καλύτερα Περιβαλλοντικά Κέντρα παγκοσμίως. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ολοκληρωμένη προσέγγιση της λειτουργίας του ΚΠΕ, στη δέσμευση του στις αρχές της αειφορίας και στην επιτυχημένη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Βρετανικών Βάσεων και της Τοπικής Κοινότητας Ακρωτηρίου.

Διαβάστε Περισσότερα