Εκδηλώσεις 2015-2016

Επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στο Γεωπάρκο Τροόδους και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, 18 Ιουλίου 2016

Σημαντικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τόπο μας, είναι η παροχή πολλαπλών ευκαιριών εκπαίδευσης και ενίσχυσης των μαθησιακών εμπειριών μαθητών, εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία, στη βάση της διασύνδεσης της μη-τυπικής με την τυπική εκπαίδευση με στόχο την μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των μαθησιακών αποτελεσμάτων, αλλά και της διαμόρφωσης ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, οι οποίοι θα δρουν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη διαμόρφωση αειφόρων κοινωνιών.Διαβάστε Περισσότερα

«…Όταν τα παιδιά μιλούν και δρουν για το περιβάλλον…»- Περιβαλλοντική Εκδήλωση στο ΚΠΕ Αθαλάσσας, 3 Ιουνίου 2016

Η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Δήμο Αγλαντζιάς, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και τα Δημοτικά Σχολεία της εκπαιδευτικής περιφέρειας Αγλαντζιάς, πραγματοποίησαν στις 3 Ιουνίου 2016, Περιβαλλοντική Ημερίδα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας. Η Ημερίδα, που ήταν ολοήμερη, απευθυνόταν τόσο προς τους μαθητές των σχολείων της Αγλαντζιάς από τις 9:00 – 12:00 όσο και στο ευρύ κοινό από τις 17:00 – 19:00.

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των περιβαλλοντικών δράσεων που εφάρμοσαν οι μαθητές/τριες στα πλαίσια του έτους καθαριότητας 2015-2016 και της εκστρατείας «Που τα πετάς ρε», του Δήμου Αγλαντζιάς. Οι μαθητές/τριες των σχολείων της Αγλαντζιάς, υλοποίησαν πραγματικά αξιόλογες δράσεις οι οποίες συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του φαινομένου της ρύπανσης σε ανοιχτούς χώρους.

Διαβάστε Περισσότερα

Το Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού συναντά τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας, 15 Απριλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 15 Απριλίου 2016 η συνάντηση εργασίας των Παιδαγωγικών Ομάδων του Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού/Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Αθαλάσσας, Ακρωτήρι, Πεδουλάς, Σαλαμιού) με τις αντίστοιχες Παιδαγωγικές Ομάδες των Κέντρων Περιβαλλοντικής (ΚΠΕ) Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας (Βελβεντού, Γρεβενών, Καστορίας και Μελίτης).

Η συνάντηση οργανώθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας, στο πλαίσιο της επίσημης συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Τουρισμού της Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση τουρισμού «Το ταξίδι» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στις 15-17 Απριλίου 2016.

Διαβάστε Περισσότερα

Συνάντηση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο με θέμα την Υπουργική Σύνοδο για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εφαρμογή της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυ

Συνάντηση Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού με το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο με θέμα την Υπουργική Σύνοδο για την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εφαρμογή της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα για την Ένωση για τη Μεσόγειο κ. Fathallah Sijilmassi, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενημέρωση του κ. Fathallah Sijilmassi για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας που θα διεξαχθεί στην Κύπρο εντός του 2016 με θέμα την υιοθέτηση και την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της Μεσογειακής Στρατηγικής για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στην οποία πρόκειται να προσκληθούν, για να συμμετέχουν οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών που ανήκουν στην Ένωση για τη Μεσόγειο, οι Υπουργοί Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Υπουργοί Παιδείας των χωρών της Μεσογείου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γονέων Β΄ Δημοτικού Κάτω Πολεμιδιών, 24 Ιανουαρίου 2016

Στις 24 Ιανουαρίου 2016 ο Σύνδεσμος Γονέων του Β΄ Δημοτικού Κάτω Πολεμιδιών οργάνωσε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ακρωτηρίου για όσες οικογένειες εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν μέσα από δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του Κέντρου σχετικά με το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Χερσονήσου του Ακρωτηρίου.

Η εκδήλωση απευθυνόταν τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς τους. Το πρόγραμμα περιλάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του Ακρωτηρίου, ξενάγηση στους χώρους του Κέντρου, παιχνίδι εξερεύνησης του Κέντρου σε μικρές ομάδες, πτηνοπαρατήρηση και εργαστήρι καλαθοπλεκτικής όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν «βρουκάλια», ένα από τα παραδοσιακά αντικείμενα καλαθοπλεκτικής που φτιάχνουν οι κάτοικοι εδώ στο Ακρωτήρι.

Διαβάστε Περισσότερα

Υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου-Αυστρίας για την Παιδεία (Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη), 3 Νοεμβρίου 2015

Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 3 Νοεμβρίου 2015, παρουσία των Προέδρων της Κύπρου και Αυστρίας, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης στα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού από τους Υπουργούς Παιδείας των δύο χωρών.

Σημαντικό στοιχείο του συγκεκριμένου μνημονίου αποτελεί η συμπερίληψη σε αυτό ειδικού διευρυμένου άρθρου για συνεργασία των δύο χωρών στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, με έμφαση τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Κύπρο στην Αυστρία, σε θέματα που άπτονται της ενσωμάτωσης των σχετικών θεμάτων στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αυστρίας.


Διαβάστε Περισσότερα

Όταν η μουσική συναντά το περιβάλλον: μια ιδιαίτερη συνάντηση του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδούλα (1-5 Σεπτεμβρίου 2015)

Αν και επίσημα η σχολική χρονιά ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου, σε ένα μη-τυπικό και καινοτόμο πλαίσιο δύο σημαντικά εκπαιδευτικά δρώμενα, η μουσική και το περιβάλλον, συναντήθηκαν από την 1η-5η Σεπτεμβρίου 2015 στην Κοινότητα Πεδουλά. Συγκεκριμένα, το Μουσικό Λύκειο Λευκωσίας με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, οργανώσε ένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη χορωδία του Λυκείου, εν όψει της συμμετοχής της στην παραγωγή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου του ορατορίου "Μεσσίας" του Χέντελ.

Παράλληλα, με το εντατικό μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να βιώσουν και να αλληλεπιδράσουν με το ιδιαίτερο περιβάλλον της περιοχής, μέσα από τη διεξαγωγή περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες διοργανώθηκαν από την Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Πεδουλά.

Διαβάστε Περισσότερα