• Οικοσελίδα
 • Περιβαλλοντικά Κέντρα
 • ΚΠΕ Παναγιάς
 • Γενική Περιγραφή

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠαναγιάςΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Παναγιάς ιδρύθηκε το 2019 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την κοινότητα Παναγιάς και αποτελεί το νεότερο από τα επτά περιβαλλοντικά κέντρα του Κρατικού Δικτύου Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ). Βρίσκεται στην ορεινή Πάφο, στο χωριό Παναγιά, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βορειοανατολικά από την πόλη της Πάφου. Στεγάζεται στο πρώην γυμνάσιο «Εθνάρχης Μακάριος ΙΙΙ» της κοινότητας, το οποίο έχει ανακαινιστεί με τρόπο ώστε να αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο μάθησης και να αναδεικνύει τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Σκοπός Κύριος σκοπός του Κέντρου είναι η εμπλοκή των μαθητών/τριων σε υπαίθριες και βιωματικές δραστηριότητες στα διάφορα πεδία μελέτης της περιοχής αξιοποιώντας τοπικές καλλιέργειες, δάση, βουνά, υγροβιότοπους μονοπάτια της φύσης και φράγματα. Το Κ.Π.Ε. Παναγιάς υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της μάθησης, προωθώντας πέρα από τις γνώσεις, τον σεβασμό, την ενσυναίσθηση, την κριτική σκέψη, την καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής ευθύνης, και στοχεύει στην ενδυνάμωση της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.

Χώροι του Κέντρου Μεταξύ άλλων το Κ.Π.Ε. Παναγιάς περιλαμβάνει χώρους όπως: αίθουσα προβολών/διαλέξεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εικαστικών/δημιουργικών δραστηριοτήτων, κοιτώνες για διανυκτερεύσεις, εξωτερικό τοίχο αναρρίχησης και άλλα υπαίθρια και εσωτερικά παιχνίδια, γωνιά ελεύθερης αναζήτησης, βοτανόκηπο/λαχανόκηπο και μια υπαίθρια δασική αναπαράσταση. Σημειώνεται ότι οι χώροι του Κέντρου, εσωτερικά και εξωτερικά, ενθαρρύνουν και προβλέπουν την πρόσβαση σε όλους.

Ποιοι συμμετέχουν Στο Κ.Π.Ε. Παναγιάς συμμετέχουν καθ’ όλην τη διάρκεια του χρόνου ομάδες μαθητών/τριών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, φοιτητές/τριες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ερευνητές/τριες, πρόσκοποι, οδηγοί και εθελοντές/τριες διάφορων ομάδων. Το Κέντρο προσφέρει μονοήμερα, ολοήμερα και πολυήμερα προγράμματα ενώ οι ομάδες μπορούν να διανυκτερεύσουν στους δύο ξενώνες του Κέντρου. Τα προγράμματα προσφέρονται από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με ειδικότητα στην Υπαίθρια και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το Κ.Π.Ε. Παναγιάς είναι ανοικτό καθ’ όλην τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τις αργίες, και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστό, όπως επίσης και την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού. Σημειώνεται, όμως, ότι σε χρόνο μη εργάσιμο μπορούν να διεξαχθούν σεμινάρια, εκδηλώσεις, συνέδρια μετά από επικοινωνία και σχετικές συνεννοήσεις με το προσωπικό του Κ.Π.Ε.

Τύποι προσφερόμενων προγραμμάτων
Μονοήμερα προγράμματα (μέχρι το μεσημέρι): Τα προγράμματα ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 13:00 τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 48 μαθητές/τριες. Μετά από συνεννόηση ή κατ’ ιδίαν επικοινωνία των σχολείων με την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. μπορούν να γίνουν δεκτές στα προγράμματα, ομάδες μαθητών/τριών που υπερβαίνουν τον καθορισμένο αριθμό ατόμων.

Ολοήμερα προγράμματα (μέχρι το απόγευμα):
Τα προγράμματα ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 16:00 τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 48 μαθητές/τριες. Μετά από συνεννόηση και κατ’ ιδίαν επικοινωνία των σχολείων με την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. μπορούν να γίνουν δεκτές στα προγράμματα, ομάδες μαθητών/τριών που υπερβαίνουν τον καθορισμένο αριθμό ατόμων.

Διήμερα Προγράμματα (διανυκτέρευση):
Το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 48 μαθητές/τριες και 4 εκπαιδευτικούς. Η διαμονή, η διατροφή, καθώς επίσης και η μετακίνηση των μαθητών/τριων στα διάφορα πεδία μελέτης καλύπτεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Τριήμερα Προγράμματα (διανυκτέρευση):
Οι ομάδες μπορούν να διανυκτερεύσουν δύο βράδια στους κοιτώνες του Κέντρου. Το Κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 48 μαθητές/τριες και 4 εκπαιδευτικούς. Η διαμονή, η διατροφή, καθώς επίσης και η μετακίνηση των μαθητών/τριων στα διάφορα πεδία μελέτης καλύπτεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πεδία μελέτης
 • Σταυρός της Ψώκας
 • Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Βουνί Παναγιάς»
 • Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Χρυσορογιάτισσα»
 • Εκδρομικός χώρος «Μονασιήλακα»
 • Το φράγμα της Κανναβιούς
 • Το Λαογραφικό Μουσείο της Κοινότητας Παναγιάς
 • Οι αμπελώνες της περιοχής
 • Τα οινοποιεία της κοινότητας Παναγιάς
 • Η κατοικία του Εθνάρχη Μακαρίου ΙΙΙ
 • Το χωριό της Παναγιάς
ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Περιγραφή διαδρομής ΚΠΕ Παναγιας - Οδηγίες για μετάβαση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παναγιάς 21/09/2021
Περιγραφή Κοινότητας - Η κοινότητα της Παναγιάς 21/09/2021