Αφρός, Λεμονάδα και Ζωγραφική: Πειράματα που Ζωντανεύουν! Scyence Fair 2025, 4-5 Απριλίου 2025

Mαθητές/μαθήτριες από τα Δημοτικά Σχολεία Λακατάμιας Γ’ και Αρχαγγέλου, εντυπωσίασαν κοινό και κριτές με τη συμμετοχή τους στο Scyence Fair 2025, παρουσιάζοντας το καινοτόμο πρότζεκτ "Αφρός, Λεμονάδα και Ζωγραφική: Πειράματα που Ζωντανεύουν!".
Το πρότζεκτ, το οποίο συνδυάζει την επιστήμη, τη δημιουργικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, είχε τεράστια απήχηση στο κοινό, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους στις διαδραστικές δραστηριότητες που προετοίμασαν τα παιδιά.
Μέσα από πειράματα με φυσικές χρωστικές από υπολείμματα τροφίμων, όπως το μωβ λάχανο, το παντζάρι και ο κουρκουμάς, οι μαθητές/μαθήτριες ανέδειξαν τη μαγεία των χημικών αντιδράσεων και την επίδραση του pH στις αλλαγές των χρωμάτων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μπλε λεμονάδα, η οποία αλλάζει χρώμα με την προσθήκη λεμονιού, αποδεικνύοντας ότι η επιστήμη επηρεάζει ακόμη και τις γεύσεις και τις καθημερινές απολαύσεις μας! Επιπλέον, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες δοκίμασαν τις φυσικές χρωστικές σε εικαστικές δημιουργίες, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες χρήσης φυσικών υλικών στην τέχνη.
Το πρότζεκτ δεν περιορίστηκε μόνο σε εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις και δημιουργική έκφραση. Μέσα από τις δραστηριότητες, οι μαθητές/μαθήτριες ανέδειξαν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό μήνυμα: τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Χρησιμοποιώντας υπολείμματα λαχανικών και φρούτων για την παραγωγή φυσικών χρωστικών, παρουσίασαν τρόπους αξιοποίησης υλικών (π.χ. παραγωγή φυσικών δεικτών Ph, δημιουργία πλαστελίνης, γκλίτερ, φυσικών νερομπογιών σε ποικίλες αποχρώσεις) που συχνά καταλήγουν στα απορρίμματα, προωθώντας την αειφορία και την κυκλική οικονομία.
Τα σχολεία έλαβαν μέρος τόσο στο Science School Competition, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Απριλίου, όσο και στο Interactive Science Exhibition, στις 5 Απριλίου, στο Ινστιτούτο Κύπρου, όπου το πρότζεκτ τους απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από επιστήμονες και επισκέπτες.
Η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, που υποστήριξε την ανάπτυξη του πρότζεκτ, ενισχύοντας την επιστημονική σκέψη και την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/μαθητριών.
Οι μαθητές/μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων απέδειξαν ότι η επιστήμη μπορεί να είναι διασκεδαστική, διαδραστική και ταυτόχρονα να μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το κοινό συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητες, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του και την επιθυμία να εφαρμόσει τις γνώσεις αυτές στην καθημερινή ζωή.
Μέσα από αυτή την εμπειρία, τα παιδιά μεταμορφώθηκαν σε μικρούς επιστήμονες, καλλιτέχνες και περιβαλλοντικούς πρεσβευτές, δείχνοντας ότι η επιστήμη, η τέχνη και η αειφορία μπορούν να συνδυαστούν με μοναδικό τρόπο.