• Οικοσελίδα
  • Επιμόρφωση
  • Ημερίδες – Σεμινάρια – Συνέδρια
  • Επιμόρφωση στο πλαίσιο του Διήμερου Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Σχολική Βάση με Θέμα «Αειφορία και Περιβάλλον: Ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης»

Επιμόρφωση στο πλαίσιο του Διήμερου Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Σχολική Βάση με Θέμα «Αειφορία και Περιβάλλον: Ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης»

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΕΠΑΑ) διοργάνωσε, στο πλαίσιο του Διήμερου Εκπαιδευτικού Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Σχολική Βάση 2024-2025, επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Αειφορία και Περιβάλλον: Ανάπτυξη Κριτικής και Δημιουργικής Σκέψης». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού.

Στην επιμόρφωση συμμετείχαν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί της δημοτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενσωμάτωση θεμάτων του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης οριζόντια στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών όλων των γνωστικών αντικειμένων, καθώς και στο σύνολο της λειτουργίας της σχολικής τους μονάδας.

Η επιμόρφωση υλοποιήθηκε σε επίπεδο σχολικής μονάδας, κατόπιν σχετικού αιτήματος δύο σχολικών κοινοτήτων, οι οποίες στη βάση των ιδιαίτερων αναγκών τους εξέφρασαν την επιθυμία να επιμορφωθούν στο θέμα της ανάπτυξης κριτικής και δημιουργικής σκέψης στα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί από το Γ' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού και το Ε' Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (ΚΑ) – Αγίου Ιωάννη.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των εκπαιδευτικών, δίνοντας έμφαση σε:

  • Ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την αειφορία.
  • Διαδραστικά εργαστήρια και τεχνικές ανάπτυξης κριτικής σκέψης.
  • Εφαρμογή πρακτικών στρατηγικών στις σχολικές τάξεις.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, κάθε σχολείο εργάστηκε για την αρχική διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την Επαγγελματική Μάθηση, στο πλαίσιο του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης του Σχολείου.

Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των νέων εργαλείων που παρουσιάστηκαν και τόνισαν την ανάγκη για περαιτέρω εφαρμογή βιωματικών προσεγγίσεων στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία.