Παιδικό Εργαστήρι: Σε μια ρώγα από σταφύλι - ΑΦΑΜΙΑ 2023

Η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη διοργάνωσε σε συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοιλανίου στις 8 Οκτωβρίου 2023 το παιδικό εργαστήρι ''Σε μια ρώγα από σταφύλι'', στα πλαίσια του φεστιβάλ ''Αφάμια'' στον υπαίθριο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου.

Το εργαστήρι αποσκοπούσε στη γνωριμία, ενημέρωση και επαφή των παιδιών με την αμπελουργική μας παράδοση μέσω ευχάριστων παιγνιωδών, δημιουργικών, βιωματικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Τα παιδιά σε ρόλο αμπελουργού ήρθαν σε επαφή με το αμπέλι, τις αμπελουργικές πρακτικές και τα παραδοσιακά αμπελουργικά εργαλεία και μέσα. Μέσα από παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, επισκέφθηκαν τον αμπελώνα του κέντρου και με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σάρωσαν κωδικούς και έλυσαν γρίφους σχετικούς με την αμπελοκαλλιέργεια.

Ενημερώθηκαν σχετικά με τα μέρη του φυτού του αμπελιού και επεξεργάστηκαν και παρατήρησαν ρώγες σταφύλι με τη χρήση μικροσκοπίων και μεγεθυντικών φακών.

Άγγιξαν, μύρισαν, δοκίμασαν, μάντεψαν και γνώρισαν τα αμπελουργικά προϊόντα με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές εφαρμογές έπαιξαν εκπαιδευτικά παιχνίδια προσεγγίζοντας θέματα σχετικά με την αμπελουργική μας παράδοση.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά και επιφάνειες. Με τη χρήση πηλού δημιούργησαν και διακόσμησαν κεραμικά αντικείμενα σχετιζόμενα με το αμπέλι και την αμπελουργική μας παράδοση (αμφορείς κρασιού, τσαμπί σταφύλι κ.ά). Με τη χρήση φελλών, μπογιάς και παστέλ χρωμάτων διακόσμησαν χάρτινα πιάτα με θεματική το αμπέλι.

Γνώρισαν την τεχνική περάσματος της κλωστής από αμύγδαλα ή καρύδια για το βούτηγμα του σιουσιούκου και το κρέμασμα στις κατσούνες.

Συμμετείχαν σε διαγωνισμό σύνθεσης τσιατιστού τραγουδιού σχετικού με το αμπέλι. Το νικητήριο τσιατιστό μελοποιήθηκε και ερμηνεύτηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τα παιδιά αποτύπωσαν τις γνώσεις και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν από το εργαστήρι σε ομαδική ιδεοθύελλα και επιβραβεύτηκαν για τη συμμετοχή και τον ενθουσιασμό τους με μικρές εκπλήξεις.

Το εργαστήρι αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό και περάσαμε ένα όμορφο πρωινό γεμάτο γνώση, παράδοση, γεύσεις/μυρωδιές και ανεπανάληπτες εμπειρίες.