Δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της πρώτης φάσης του διεθνούς προγράμματος "Αποστολή Νερό", για την αξιοποίηση των μη – συμβατικών υδατικών πόρων στην Κύπρο (2/12/2014)

Στις 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αθαλάσσας δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διεθνούς προγράμματος «Αποστολή Νερό», για την αξιοποίηση των μη – συμβατικών υδατικών πόρων στην Κύπρο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Global Water Partnership –Mediterranean, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο), το Μεσογειακό Γραφείο Περιβάλλοντος (MIO) και το Σύστημα της Coca-Cola στην Κύπρο (Α/φοί Λανίτη). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το ποσό των 680.000 δολαρίων για το διάστημα 2013-2017.


Στην πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώθηκε η συγγραφή του εκπαιδευτικού υλικού «Αποστολή Νερό», που διανεμήθηκε δωρεάν σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια της Κύπρου, όπως επίσης και η εκπαίδευση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική αξιοποίηση του υλικού στο σχολείο. Παράλληλα,τέσσερα δημόσια σχολεία και τρία κρατικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντάχθηκαν στον πρώτο κύκλο έργων για την εγκατάσταση συστημάτω μη συμβατικών υδατικών πόρων. Δύο σχολεία (Γυμνάσιο Λινόπετρας, Στ’ Δημοτικό Αγλαντζιάς) και δύο Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – στην Αθαλάσσα και τη Σαλαμιού - επωφελήθηκαν από την εγκατάσταση συστήματος ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού, ενώ σε δύο ακόμα σχολεία έγινε αποκατάσταση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού (Δημοτικά Σχολεία Γερίου και Αγίου Ανδρέα), με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους. Τέλος, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Πεδουλά, με μία ολιστική προσέγγιση για την αξιοποίηση των Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων, εγκαταστάθηκε διπλό σύστημα ανακύκλωσης «γκρίζου» νερού και συλλογής όμβριων υδάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας, κ. Κώστας Καδής, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» αποτελεί ένα καλό παράδειγμα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση της περιβαλλοντικής κουλτούρας των μαθητών και γενικότερα των πολιτών. Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις σε σχολικούς και άλλους χώρους μάθησης βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του αειφόρου σχολείου, το οποίο συνιστά πρόκληση και ζητούμενο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Σημειώνεται, ότι το Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τις δράσεις εκπαίδευσης, ανάδειξης και αξιοποίησης των μη συμβατικών πόρων στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) και άλλους κοινωνικούς εταίρους και φορείς κατά τα επόμενα έτη.