• Οικοσελίδα
  • Περιβαλλοντικά Κέντρα
  • ΚΠΕ Κάβο Γκρέκο
  • Γενική Περιγραφή

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κάβο Γκρέκο (ΚΠΕ Κάβο Γκρέκο)



Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης (ΚΠΕΕ) Κάβο Γκρέκο συμπεριλαμβάνεται στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και αποτελεί το νεότερο Κέντρο του Δικτύου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το 2016 και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Τμήμα Δασών. Το ΚΠΕΕ Κάβο Γκρέκο βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κύπρου, στην καρδιά του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο, που είναι προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Το Κέντρο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δημιουργία του ΚΠΕΕ Κάβο Γκρέκο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο με βάση τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, στην προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της περιοχής. Η λειτουργία του Κέντρου στηρίζεται στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του ΕΔΠ Κάβο Γκρέκο και της περιοχής Κοκκινοχωριών, αλλά και στην ενεργό εμπλοκή των τοπικών πληθυσμών και την αξιοποίηση του συνόλου των πεδίων της περιοχής, ως βασικών εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών εργαλείων.

Το ΚΠΕΕ Κάβο Γκρέκο στεγάζεται σε ένα νεόκτιστο κτήριο, προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Πρόκειται για ένα οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο, που στοχεύει σε σωστή βιοκλιματική συμπεριφορά και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων (κατασκευαστικών, ενεργειακών και αισθητικών) στο περιβάλλον. Το κτήριο αποτελεί φυσική προέκταση του τοπίου του Κάβο Γκρέκο, αφού τα υλικά, τα χρώματα και οι υφές του δένονται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά, φιλικά προς το περιβάλλον.

Το Κέντρο διαθέτει αμφιθέατρο-αίθουσα προβολών και διαλέξεων, αίθουσα διδασκαλίας-εργαστήριο υπολογιστών, αίθουσα εκθεμάτων, ενυδρεία, χώρο υποδοχής και καφετέρια. Στην αίθουσα εκθεμάτων υπάρχουν διοράματα με είδη χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, συλλογές κοχυλιών, απολιθωμάτων και πετρωμάτων, διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων ηλεκτρονικοί υπολογιστές με οθόνες αφής και πολλά άλλα. Εξωτερικά, προβλέπεται, σε μεταγενέστερο στάδιο η δημιουργία κήπου για τη φιλοξενία πολλών αντιπροσωπευτικών ειδών της χλωρίδας της Κύπρου, αλλά και αξιοποίησής του ως υπαίθριου εκπαιδευτικού χώρου, αλλά και χώρου ψυχαγωγίας των επισκεπτών. Το Κέντρο πέρα από προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνει ποικιλία περιβαλλοντικών δράσεων με σύνολο φορέων και οργανισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως επίσης και σεμινάρια και συνέδρια για εκπαιδευτικούς, ομάδες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, επαγγελματίες, τοπικούς πληθυσμούς κ.λπ. Σε μεταγενέστερο στάδιο προβλέπεται η μετεξέλιξη του Κέντρου σε περιφερειακού τύπου ΚΠΕ, ανάλογου τύπου όπως και στο ΚΠΕ Πεδουλά, με την προσφορά διήμερων και τριήμερων προγραμμάτων και τη διαμονή των ομάδων στην περιοχή.

Το ΚΠΕΕ Γκρέκο στελεχώνεται από προσωπικό του Τμήματος Δασών και καταρτισμένους, στο αντικείμενο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη, εκπαιδευτικούς της Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το Κέντρο προσφέρει στην παρούσα φάση μονοήμερα προγράμματα (9:00πμ-13:30μμ, 9:00-16:00,)σε θέματα που αφορούν στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η βιοποικιλότητα, η θάλασσα, η γεωλογία, το έδαφος, το νερό, η ενέργεια, ο αειφόρος τουρισμός, ο πολιτισμός, η τοπική κοινωνία, οι τοπικές καλλιέργειες κ.λπ. Στα προγράμματα του Κέντρου συμμετέχουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ομάδες μαθητών/τριών από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όπως επίσης και ομάδες φοιτητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕΕ Κάβο Γκρέκο παρέχει καθοδήγηση και συμβουλευτική στήριξη σε θέματα σχετικά με την Π.Ε./Ε.Α.Α τόσο σε σχολεία όσο και σε άλλους φορείς και οργανισμούς. Μέσα από τα προγράμματα του Κέντρου, τα πεδία μελέτης στο Κάβο Γκρέκο αποτελούν δυναμικά πεδία μάθησης και σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία για τη μελέτη των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Το ΚΠΕΕ. Κάβο Γκρέκο λειτουργεί και ως Κέντρο επισκεπτών και είναι ανοικτό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, κατά τις εργάσιμες μέρες (ώρες λειτουργίας: 7:30-15:00). Τις αργίες και τα Σαββατοκυρίακα είναι κλειστό.

ΘέμαΑρχείο
Περιοχή Κάβο Γκρέκο
Πώς θα μας βρείτε

Τύποι προσφερόμενων προγραμμάτων

  • Μονοήμερα Προγράμματα (μέχρι το μεσημέρι):
Τα Προγράμματα ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 13:30 τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 μαθητές/τριες. Μετά από συνεννόηση και κατ’ ιδίαν επικοινωνία των σχολείων με την παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου μπορούν να γίνουν δεκτές στα προγράμματα του Κέντρου, ομάδες μαθητών που υπερβαίνουν τον καθορισμένο αριθμό ατόμων.
  • Ολοήμερα Προγράμματα (μέχρι το απόγευμα):
Τα Προγράμματα αυτά ξεκινούν στις 09:00 και ολοκληρώνονται στις 16:00 τόσο κατά τους χειμερινούς, όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτά μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 40 μαθητές/τριες. Μετά από συνεννόηση και κατ’ ιδίαν επικοινωνία των σχολείων με την παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου μπορούν να γίνουν δεκτές στα προγράμματα του Κέντρου, ομάδες μαθητών που υπερβαίνουν τον καθορισμένο αριθμό ατόμων.

Πεδία μελέτης

Μερικά από τα πεδία μελέτης που έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα του ΚΠΕΕ Κάβο Γκρέκο και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα θέματα που προσεγγίζονται μέσα από τα προσφερόμενα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου είναι:
  • Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο και οικότοποι του Πάρκου,
  • τα Μονοπάτια μελέτης της φύσης στο Κάβο Γκρέκο (Αφροδίτη, Κόννοι-Άγιοι Ανάργυροι, Κάβος),
  • το ύψωμα Κάβος,
  • το φυσικό γεφύρι Καμάρα του Κόρακα,
  • η παραλία Κόννος,
  • το λιμανάκι της Αγίας Νάπας,
  • καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην περιοχή.