Περιβαλλοντική Ημερίδα στο Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ' (ΚΑ)

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Αειφόρου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’ (Κ.Α), διοργάνωσε περιβαλλοντική ημερίδα τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, Λειτουργοί της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, πραγματοποίησαν βιωματικά εργαστήρια με τα παιδιά ως ακολούθως:

Η Α’ τάξη συμμετείχε σε βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Είναι μόνο ένα σκουπίδι». Με αφόρμηση το παραμύθι της Tracey Corderoy, τα παιδιά προβληματίστηκαν για τον ατομικό τους ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουν, αλλά και για τις επιπτώσεις της απόρριψης ή της λανθασμένης διαχείρισης σκουπιδιών στη ζωή τους: στο σχολείο, στο σπίτι και στη γειτονιά τους. Επεξεργάστηκαν απόβλητα τροφίμων και συσκευασίες και προβληματίστηκαν σ’ ότι αφορά τρόπους με τους οποίους θα απέφευγαν εντελώς ή θα μείωναν τη δημιουργία τους μέσω αλλαγών σε καθημερινές συνήθειες αλλά και σε κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τα προϊόντα που ψωνίζουν. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων (π.χ. επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση, upcycling, ανακύκλωση).

Οι Β’ και Γ’ τάξεις έλαβαν μέρος σε βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης». Οι μαθητές/μαθήτριες κλήθηκαν να εντοπίσουν στην τάξη τους και να ονομάσουν προϊόντα που χρησιμοποιούν καθημερινά και είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια διάφορων εικόνων, τα διαχώρισαν σε πλαστικά μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων. Μέσα από σύντομη συζήτηση, προβληματίστηκαν σχετικά με τις καθημερινές καταναλωτικές τους επιλογές σχετικά με τα πλαστικά αντικείμενα και με την κατάληξη των πλαστικών αυτών μετά από τη χρήση τους. Παρουσιάστηκε βίντεο με την ιστορία των πλαστικών παιχνιδιών (παπάκια) που ταξιδεύουν 20 χρόνια στους ωκεανούς καθώς και εικόνες με ζώα που εγκλωβίστηκαν σε πλαστικά απορρίμματα και ακολούθησε συζήτηση.

Η ημερίδα έκλεισε με δημιουργικές δραστηριότητες από τις δασκάλες του σχολείου σε σταθμούς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν από σταθμό ρομποτικής, ντόμινο, αφίσας, κυνηγίου κρυμμένου θησαυρού, κατασκευής σελιδοδείκτη κ.λπ.

Όλες οι δραστηριότητες κατενθουσίασαν τα παιδιά και τα βοήθησαν να ευαισθητοποιηθούν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Θερμές ευχαριστίες στις και στους λειτουργούς της Μονάδας ΕΠΑΑ, την κ. Σιάτη, για τα δημιουργικά, πολύ ευχάριστα κι επωφελή βιωματικά εργαστήρια, καθώς επίσης και στον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου για τη βοήθειά στη δημιουργία βοτανόκηπου και στη φύτευση λουλουδιών σε γλάστρες. Ειλικρινή συγχαρητήρια και στις δασκάλες του σχολείου για τις δημιουργικές δραστηριότητες που ετοίμασαν στους σταθμούς.

Η αγάπη προς τη φύση, η φύτευση δέντρων, η περιποίηση των λουλουδιών, η δημιουργία και φροντίδα κήπων, η ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ίσως την καλύτερη αποταμίευση για το μέλλον, αφού διασφαλίζει τη μακροζωία αλλά και την υγεία σύνολου του ψυχοσωματικού ανθρώπου. Κι όλα αυτά αποτελούν δέσμευση για Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’ (ΚΑ).