• Οικοσελίδα
  • Δράσεις
  • Εκδηλώσεις
  • Bιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Bιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κοινότητας Ακρωτηρίου βιωματικά εργαστήρια με θέμα  «Οι υγρότοποι Ακρωτηρίου και η σημασία τους». Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε παιδιά 7 χρονών και άνω μαζί με τους γονείς τους και σκοπός ήταν η γνωριμία με τους προστατευόμενους υγροτόπους της περιοχής και κατά επέκταση η εκτίμηση της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής τους σημασίας.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι οικογένειες είχαν την επιλογή συμμετοχής σε δύο βιωματικά εργαστήρια.

α) Εργαστήρι συλλογής και μελέτης ασπόνδυλων οργανισμών του νερού

Κατά τη διάρκεια αυτού του βιωματικού εργαστηρίου, γονείς και παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν ένα κοντινό υγρότοπο της περιοχής και να συλλέξουν ασπόνδυλους οργανισμούς του νερού με απόχες. Στη συνέχεια, με τη χρήση στερεοσκοπίων στο εργαστήριο του ΚΠΕ παρατήρησαν τους οργανισμούς που συνέλεξαν. Ακολούθως, προσπάθησαν να τους αναγνωρίσουν χρησιμοποιώντας ειδικούς οδηγούς με σκοπό να τους κατατάξουν σε αντίστοιχες κατηγορίες με βάση την ανθεκτικότητά τους (πολύ ανθεκτικοί, ανθεκτικοί, ευαίσθητοι, πολύ ευαίσθητοι). Εν τέλει, διατύπωσαν τα δικά τους συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας τους.

β) Εργαστήρι καλαθοπλεκτικής

Σε αυτό το βιωματικό εργαστήρι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή τέχνη της μαλακής καλαθοπλεκτικής κατασκευάζοντας χρηστικά αντικείμενα, με τα υλικά που τους δόθηκαν, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών/εκπαιδευτριών του ΚΠΕ. Συγκεκριμένα, παιδιά και γονείς αφού ενημερώθηκαν σχετικά για τα φυτά που χρησιμοποιούνται στη μαλακή καλαθοπλεκτική, έφτιαξαν μαζί ένα βρουκάλι. Ακολούθως, συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι εξερεύνησης με τη χρήση φορητών συσκευών (tablets) σχετικό με τους υγροτόπους και τη μαλακή καλαθοπλεκτική στην κοινότητα Ακρωτηρίου.

Κατά τη διάρκεια των βιωματικών εργαστηρίων, παρουσιάστηκαν χρηστικά αντικείμενα - κατασκευές μαλακής καλαθοπλεκτικής τα οποία έχουν δημιουργηθεί από μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου. Οι κατασκευές προέκυψαν μέσα από τη συμμετοχή των μαθητριών/μαθητών του σχολείου σε αντίστοιχα προγράμματα που προσφέρονται στο ΚΠΕ Ακρωτηρίου.  

Στα βιωματικά εργαστήρια συμμετείχαν σαράντα έξι παιδιά και τριάντα τρεις ενήλικες.

ΘέμαΑρχείο
Πρόσκληση